TESLİM TÖRE

Teslim Töre, 1939 yılında, Malatya/Akçadağ’ın Gölpınar köyünde, annesi Türk olmakla birlikte varlıklı, hatırlı ve devletle de hep sorunlu olan bir Kürt Alevi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir.

Okumaya, öğrenmeye meraklı ve okulda da başarılı bir öğrenci olmasına rağmen, bazı ailevi sorunlardan dolayı ortaokul ikinci sınıftayken okulu terk etmek zorunda kalır.

Genç Teslim, ilk gençlik yıllarında babasının izinden giderek Demokrat Parti saflarında politikaya ilgi duyar. Alevi cemaat yöneticisi durumundaki dedelerin etkisi, ilgisi ve teşvikiyle de Alevi cemaati içerisinde daha genç yaşta hatırlı bir konum edinir.

Yetişkin genç olmaya doğru ilerlerken, meraklı, sorgulayıcı, araştırıcı kişiliğiyle hayata ve dünyaya dair yeni ufuklara yelken açar. Demokrat Parti’nin politik karakteri artık nettir genç Teslim’in bilincinde ve kopar oradan. Dini temellerde, cemaat zeminlerinde yürünecek yollar da ona göre değildir.

Yolu Türkiye İşçi Partisi’yle çakışır. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) bölgedeki örgütlenmesinde etkin sorumluluklar alır, Akçadağ ilçe başkanlığı görevini üstlenir. Malatya milletvekili adayı olarak seçimlere katılır. Bu arada bölgede türlü toplumsal sorunlardan hareketle kitle hareketi yaratmak için aktif bir çalışma içine girer. “Haşhaş” isimli yerel bir gazetenin çıkarılmasında başı çeker ve gazetenin başyazarlığını yapar. Haşhaş üretimine getirilen yasağa karşı kitlesel protesto eylemlerinin örgütlenmesinde baş rol üstlenir.

TİP içerisinde oluşup yaşanan ayrışmada Milli Demokratik Devrim (MDD) çizgisinde yer alır ve Mihri Belli’nin önemsediği bir kadro haline gelir. Kısa bir süre sonra MDD hareketinde de ayrışmalar yaşanır ve Teslim Töre, Sinan Cemgil’in başını çektiği Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) oluşumunda yer alır.

THKO’nun, 12 Mart faşizmine karşı kır gerillası yönelimi Teslim Töre’ye ağır sorumluluklar yükler. Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş ve daha başka THKO’lu kadrolarla mesai birliği halinde Malatya-Adıyaman bölgesinde hummalı bir çalışma yürütür.

Nurhak darbesi, Denizlerin yakalanması, Kızıldere ve daha birçok operasyon sonucunda hem başlatılmak istenen silahlı mücadele yönelimleri akamete uğrar hem de THKO yapılanması dağılır.

Teslim Töre örgütün yeniden toparlanması amacıyla yoğun bir çalışma başlatır. Yurt dışına çıkar; hem operasyonlardan kurtulmayı başarmış kadroları toparlamak için uğraşır ve hem de Filistin hareketiyle ilişkiler geliştirerek mücadelenin ülke içinde yeniden başlatılması yönünde onların desteğini sağlar.

İçerde örgütlenme göreviyle yeniden ülkeye döner. Bu arada sınır geçişleri için örgütlenme ağı oluşturur. Antep, Maraş, Adıyaman, Malatya bölgelerinde sıkı bir illegal çalışmayla örgütsel bir toparlanma sağlar. 1974 kısmi affından yararlanarak cezaevlerinden çıkan ve mücadeleye devam iradesi gösteren THKO’lu kadrolarla buluşur ve yeniden bir merkezi yapı oluşturulur.

Kısa süre sonra, 1975 sonlarına doğru ortaya çıkan bir ayrışmayla Maocu çizgiye kayan kadrolarla yollarını ayırır. Birlikte davrandığı THKO’lular ve yeni örgütlediği kadrolarla THKO-Mücadele Birliği’ni kurar.

Bu süreç Teslim Töre için mücadele ve örgütlenme konularında kendini aşarak yeni fikirler geliştirme dönemidir. THKO’nun örgüt formundan ve silahlı mücadele çizgisinden kopuşun sağlandığı, sınıf ve kitle hareketini/mücadelesini esas alan parti formunda örgütlenme yöneliminin belirlendiği bir dönemdir yaşanan.

Teslim Töre, partileşme hedefinin gereği olarak; sanayi merkezlerinde ve sınıf hareketi içerisinde örgütlenme, örgütlenmeyi yeni ve farklı bölgelere yayma, temel politik perspektifleri netleştirme, parti programını üretmek gibi yoğunlaştırılmış bir çalışmanın başında yer alır.

1980 Nisanında kuruluş kongresi toplanır. Türkiye Komünist Emek Partisi’nin kuruluşu ilan edilir ve Teslim Töre Parti Genel Sekreteri olarak görevlendirilir.

12 Eylül darbesinden bir süre sonra partinin kararıyla, Genel Sekreter olarak Teslim Töre yurt dışında konumlanır. Ülke içinde kesintisizce sürdürülen merkezi parti faaliyetiyle sıkı diyalog ve ilişki halinde olur. Bir yandan da konumlandığı ülkede Filistin hareketiyle ve diğer Ortadoğu ülkelerinin devrimci örgüt ve partileriyle ilişiklerin kurulup geliştirilmesi çalışmasında da hem fiilen yer alır ve hem de bu çalışmaları yönetir.  1982 yılında Türkiyeli ve Kuzey Kürdistanlı örgütleri kapsayan FKBDC’nin fikren ve fiilen oluşumunda etkin rol oynar.

1988 yılında parti merkez komitesinin aldığı bir kararla yeniden ülke içine döner ve genel sekreterlik görevini parti çalışmalarının doğrudan içinde ve başında yer alarak sürdürür.

1993 Mayısında Partiye yönelik bir polis operasyonunda Teslim Töre de yakalanır. Yaklaşık çeyrek asır kadar süren illegal koşullarda süren mücadele yaşamı bir süre cezaevinde devam edecektir. Tutuklu olarak yargılandığı 8 yıl boyunca düşünsel üretim çalışmasını aralıksız sürdürür, makaleler ve kitaplar yazar. Bir yandan da dışarıdaki politik gelişmelerle ilgilenir. Birleşik Sosyalist Parti’nin ve akabinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin kurucuları arasında yer alır. 2001 yılında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildikten sonra ÖDP çalışmalarında doğrudan yer alır.

2003 yılında mahkeme sürecinin sonuna doğru cezasının kesinleşeceği netleşince yasadışı yollardan tekrar yurt dışına çıkar. Bu kez Avrupa’da konumlanacaktır. Bu arada mahkeme süreci sonuçlanır ve müebbet hapis cezası kesinleşir.

Yurt dışına çıktığı 2003 yılından, son nefesini verdiği 2020 yılına kadar sürgün olarak17 yılını geçirdiği İsvçre’de, Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu başta olmak üzere dünya çapındaki toplumsal/sosyal her siyasal gelişme karşısındaki duyarlılıklarını koruyarak yaşadı.

Sosyalizm hedefinde yürünmüş 81 yıllık hayat yolculuğu 24 Kasım 2020’de noktalandı.